“Binnen luchtkwaliteit” verwijst naar de kwaliteit van de lucht in een huis, school, kantoor of in bedrijfsgebouwen. Omdat je in jouw bedrijfsgebouw werkers hebt die minimaal 8 uren in het gebouw doorbrengen is het belangrijk dat je let op de kwaliteit van de binnenlucht. Er zijn verschillende oorzaken die de luchtkwaliteit in het gebouw verslechterd en het heeft ook hele slechte gevolgen voor de mensen die voor je werken en je zelf. De binnen luchtkwaliteit in kantoorgebouwen is van invloed op ieders comfort en gezondheid. Het is zelfs ook niet goed voor de reputatie van jouw bedrijf en de bedrijfsvoering. Hier vind je meer over slechte binnen lucht.

1. De gezondheid

Alle effecten die slechte binnen lucht met zich meebrengen kan je brengen onder een noemer, n.l. de gezondheid van de mens. Maakt niet uit of werkers flauwvallen of ziekmelden, het heeft allemaal te maken met de invloed van slechte lucht op hun gezondheid. Slechte binnen lucht heeft vooral negatieve gevolgen op de gezondheid van de mensen die daar werken. Een slechte luchtkwaliteit brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid, het algemene welzijn en het vermogen van de werknemers om hun taken naar behoren uit te voeren. Luchtverontreiniging binnen ontstaat meestal door schimmels, slechte ventilatiesystemen en niet goed ingerichte ruimtes. Een slechte luchtkwaliteit kan niet alleen leiden tot verminderde efficiëntie in hun werk, maar het kan uiteindelijk leiden tot de dood van werknemers; niemand wil werken voor een bedrijf dat niet om hun gezondheid geeft. En je hebt ook niets aan medewerkers die niet productief zijn. Deze verminderde productiviteit zal je uiteindelijk ook in jouw bedrijfsresultaten zien aan het eind van de kwartaal of het einde van het jaar.

2. Het gebouw

Slechte lucht ventilatie heeft ook invloed op het welzijn en de staat van jouw gebouw.  Hieronder zie je hoe het jouw gebouw en bedrijfsvoering negatief beinvloedt.

3. Schimmelgroei

Slechte ventilatie en een hoge luchtvochtigheid binnen kunnen uiteindelijk leiden tot schimmelvorming op de vloeren, muren, plafond en zelfs meubels. Schimmel is gemakkelijk te herkennen aan zwarte of groene vlekken en een muffe geur en kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergische reacties en verkoudheidsverschijnselen. En langzaam beschadigt het jouw gebouw want het zal een plaag worden na een bepaald moment.

4. Beschadigde muren

Een hoog vochtgehalte in de lucht binnen kan muurverf kreuken en afbladderen, wat kan leiden tot mogelijke gezondheidsproblemen en extra onderhoudskosten.

5. Slechte geur

Een niet goed geventileerde ruimt zal stinken. En de schimmels die je blijft inademen zijn ook gevaarlijk. De slechte geur is ook ongezond voor je bedrijfsvoering. Ga eens na hoe klanten jouw ruimte zullen ervaren. Het is heel klantonvriendelijk. Je loopt zelfs de kans dat ze niet meer terug zullen keren in jouw bedrijf, waardoor je verkopen ook zullen dalen.

6. Voordelen van een goed geventileerde werkruimte

Daarentegen kunnen gezonde ventilatieniveaus in een werkruimte aanzienlijke positieve effecten hebben op het personeelsbestand. Comfortabele, goed geventileerde en goed verlichte, veilige werkplekken verhogen niet alleen de productiviteit maar ook de werktevredenheid. Ook het ziekteverzuim wordt verminderd. Dit soort sfeer op een werkplek zou uiteraard de winstniveaus voor een bedrijf moeten verhogen vanwege de hogere productiviteit, werktevredenheid en het verminderde ziekteverzuim onder het personeel.

Kosten van aanpassing

De kosten van het aanbrengen van verbeteringen op de werkplek kunnen hoog zijn. Bedrijven geven miljoenen uit om ruimtes te renoveren om licht en gedeelde werkplekervaringen toe te voegen die de betrokkenheid verbeteren. Toch kan het verbeteren van de luchtkwaliteit met meer ventilatie tegen relatief lage kosten worden gedaan. Bedrijven zullen meer winst kunnen maken, want een goed geventileerde ruimte verhoogt de productiviteit op de werkplek. Schakel de experts in om de luchtkwaliteit op jouw werkplek te verbeteren. Je hebt monitoring, systeeminspecties en advies van de professionals nodig om precies te bepalen wat er nodig is om die voordelen op je werkplek te krijgen.