Het is absoluut niet leuk om gedwongen te stoppen met je werk. Vanuit financieel oogpunt vaak al helemaal niet, want er zijn altijd rekeningen die betaalt moeten worden. Je hebt recht op een transitievergoeding als je;
- ouder bent dan 18 jaar;
- een dienstverband van twee jaar hebt en deze beëindigd wordt door je werkgever;
- bent ontslagen zonder ‘ernstig verwijtbaar gehandeld’ te hebben;
- een contract van minstens 12 uur hebt.
In alle andere gevallen vervalt het recht op een transitievergoeding. Hoe hoog die vergoeding voor jou zal zijn, hangt af van een aantal factoren.
Hoe bereken je de hoogte van je transitievergoeding?
- Je krijgt 1/3 van je maandsalaris over elk jaar wat je gewerkt hebt. In formulevorm is dat dan dus aantal gewerkte jaren x 1/3 maandsalaris.
- Het resterende deel van de arbeidsovereenkomst, als u bijvoorbeeld 4 jaar en 7 maanden in dienst bent geweest, wordt er over die 7 maanden bijvoorbeeld ook nog een vergoeding gegeven. Dit deel is te berekenen met de formule (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris /12 ). Als je minder dan een jaar in dienst bent geweest, wordt de gehele vergoeding berekend met deze formule.
- De transitievergoeding kan in 2021 maximaal oplopen tot €84.000,- bruto.
Pas op je rechten en bewaak je grenzen!
Jij en je werkgever kunnen samen afspraken maken over je ontslagregeling. De afspraken worden dan vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De overeenkomst moet aan verschillende eisen voldoen. Een jurist kan de vaststellingsovereenkomst checken en ervoor zorgen dat je niet in welke vorm dan ook benadeeld raakt en altijd al je rechten behoudt. Zo voorkom je een hoop hoofdpijn en kopzorgen. Je kunt de overeenkomst binnen 14 dagen na vastleggen altijd nog terugdraaien als je je bedenkt!